Inför 2024

Nu när vi står på tröskeln till år 2024 kan man undra om man skulle ha gjort något annorlunda 2023. Det är svårt att säga. Personligen tycker jag att tiden gått så snabbt och det har varit svårt att hinna med allt man velat få gjort. Kanske man borde ha varit mera effektiv i sitt liv och det man gjort här hemma, men man ska ju vara så infernaliskt effektiv på jobbet, så det kan vara skönt att i sitt privatliv ta det lite lugnare och ibland få vara ”ineffektiv”. Det är ju trots allt ens eget liv det rör sig om. Dock funderar jag på att ta en dag ledigt, eller två när det är dags för utplantering av försådden 2024, samt när det är skördedags. Det var lite tight att hinna med allt arbete när det var som mest intensivt 2023.

År 2023 gick jag en odlingskurs på distans, arbetade heltid, odlade en massa kål, potatis, morötter och lite till, tog reda på skörden genom att frysa in, torka, konservera (tryckkonservering och vattenbadskonservering) och fermentera. Dessutom har jag läst tonvis med böcker om odling, fermentering och medicinalväxter, samt nu i höst påbörjat en kurs om medicinalväxter, hur de används och tillreds på bästa sätt och som kommer att hålla på till nästa höst. Nu och då skriver jag också på denna blogg. Nog måste man få vara snäll mot sig själv och ta det lite lugnt ibland, förslagsvis på vintern, så att man hinner med såtid, odlingstid och skördetid och lagringen av skörden under resten av året?

Hur snäll är du mot dig själv? Hinner du med allt du föresatt dig, eller har du för stora krav på dig själv? Jag har lärt mig att det man inte hinner med av det man planerat, finns kvar och kan oftast göras vid en senare tidpunkt (dock inte alltid när man har med odling att göra), men det viktigaste är att man mår bra. Då kan man ibland behöva sakta ner lite. Har man barn är det bara att inse att man kanske inte hinner med allt man vill, särskilt om man också arbetar heltid. Mina barn är vuxna och därför hinner jag med mera nu, än vad jag gjorde när de var små. Sedan fungerar människor på olika sätt och orkar olika mycket på olika tider i sina liv. Var inte för hård mot dig själv.

Nu när jag sagt allt detta… vill jag börja prata om fröer. De sista dagarna har jag gått igenom de fröer jag har hemma och jag har insett att jag kan odla en hel del olika sorters kål, morötter, rödbetor, basilika, tomater, chili och paprikor. Lite mindre av andra grödor. Om det skulle bli kaos framöver, så skulle jag klara mig i minst 2 år framöver med de fröer jag har. Problemet med det mesta av kålen, morötter och rödbetor är att de ofta blommar andra året och det gör att det blir besvärligt att ta egna fröer ifrån dem i zon 7, men det går om man kan ta upp dem, lagra dem på något sätt över vintern och sedan sätta ner dem i landet igen. Om de står ute över vintern fryser de sönder i landet och ruttnar och på våren/sommaren finns inget kvar.

I år har jag dock tagit egna frön ifrån (och hoppas att inga av dem har korsats på något sätt):
– en citrusfrukt (clementin)
– paprika, californian, gul
– paprika, californian, grön/röd
– citronbasilika
– lila basilika
– chili lombardo
– sweet chili banana
– tabasco peppar
– paprika zlata
– tomat venus
– tomat ponderosa
– nektariner
– rabarber
– vitlök (sättlök ifrån egen skörd)
– potatis (sättpotatis från egen skörd)

Från andra har jag fått:
– tomat 100/1000
– rankspenat

Broccoli är en grönsak som jag bla ska så nu under ledigheten för att den så tidigt som möjligt ska kunna gå i blom och man sedan ska kunna ta egna frön ifrån den. Därför har jag försökt vara noggrann med vilka sorter jag köpt hem så att de inte är F1. Naturligtvis ska jag så några senare också, så att vi kommer att ha gott om broccoli att äta. Kanske att jag ska testa med fänkål också…

Jag ligger också i startgroparna med att så busktomater, paprika och chili. Tänkte samtidigt testa några av de frön jag tagit själv (tomat, chili, paprika och basilika) och se hur bra det blev och om jag behöver lära mig mer som jag missat. Samtidigt sår jag de köpta fröerna från samma sorter för att se om det blir någon skillnad. Om det fungerar som jag tänkt med att ta egna frön, kommer min odling att kosta mindre och mindre för varje år, speciellt om jag också får ordning på kompostering och får ihop tillräckligt med egen jord.

Rankspenaten tycker jag verkar spännande och jag undrar om den är flerårig i min trädgård om jag hittar ett bra ställe till den. Tydligen ska man så den i februari och den kan bli 3-4 meter hög. Den växte vilt i Kaukasus innan den på 1800-talet kom till Sverige. Runåbergs fröer har fröer om man vill köpa (om man inte känner någon som kan dela med sig av dem).

I år ska jag också så fler blommor än tidigare år för att locka fler pollinerare till min odling, för att det är vackert och för att en del av dem kommer jag att använda som medicinalväxter. En del av dem hoppas jag klarar av vintrarna här så att de senare ska återkomma år efter år. Ju mer man odlar, desto mer känner man att det underlättar om man odlar saker som är perenner och som återkommer. Då slipper man så de sakerna varje år och då blir det också mindre arbete. Bärbuskar är något fantastiskt att ha och rabarber.

Jag har en liten slänt ner till ett lägre område i min trädgård. I den slänten hade jag tänkt sätta lite fruktträd och buskar, samt blommor. Har funderat på en del äppelträd, havtorn, andra bärbuskar och en del blommor som är återkommande. Det vore trevligt med lite äppelträd (det finns en del från Finland och Ryssland som klarar klimatet i zon 7). Fast slänten är ett framtida projekt.

Varför pratar jag så mycket om mina fröer, odling och min trädgård? Det är något jag har någorlunda kontroll över. När världsläget är som det är, tänker jag att om jag åtminstone kan odla min egen mat, ta egna fröer osv. då känns det lite bättre i livet (sedan är det ju också rätt kul). Vår odling har faktiskt gjort att vårt matkonto har minskat, vi har ett lager av mat hemma och om det skulle bli brist på mat, eller kris och affärerna stå utan mat att sälja, har vi åtminstone så att vi klarar oss här hemma. Dock behöver vi köpa mjölkprodukter, ägg och kött, men potatis och grönsaker har vi en hel del av, även om det inte är för hela året ännu. Vi arbetar på det.

Hur tänker ni och vad gör ni för att få sinnesro och må bättre?

2 reaktioner på ”Inför 2024

  1. Morsan

    Ska till och planera årets sådder. Odlar i zon 6-7. Vi har potatis o morötter som räcker året runt, i år också ca 15 kg tomater i frysen att laga mat av.

    Fjolårets test med superresultat är pumporna, trodde det skulle vara svårt här uppe men de har lagrat fantastiskt inne i rumstemperatur och jag lagar mat av dem säkert ända fram till feb mars skulle jag tro. Även de största exemplaren av zucchini har hållit fram till nu! Men det är bara de allra största med grovt skal man kan lagra så. Värt att testa. Så i år ska jag ha både mer pumpa och zucchini.

    Jag fortsätter att köpa frön så jag har något år framöver, de morotsfrön jag köpt nu sår jag nästa år och i år sår jag fjolårets inköp, för att vara säker på att ha det jag behöver.

    Jag förvånas hela tiden över människors ovilja att ”ställa för sig”, att ha lite extra hemma. Har en mycket kär vän som är så klok på så många vis men har verkligen ingen beredskap. Inga lager av något, inte ens ett extra paket ris. Familjen är i behov av ved under vintern men inte heller där byggs något större lager utan man handlar månad för månad. Min vän bor i en större stad och jag tror man är van att leva lite mer från dag till dag, man handlar flera gånger i veckan. Allt finns ju alltid.. Jag däremot får lite panik av det, att se det ganska tomma skafferiet hos någon jag tycker så mycket om. Jag pratar om hur jag tänker och förbereder men man kan ju inte styra andras val. Så jag fortsätter lagra för min familj och hoppas att världen ska fungera i 100 år till, men det tror jag inte den kommer göra.

    Gilla

    1. Har också tänkt försöka mig lite mera på pumpor och squash. Tänker mycket som du och förvånas en del över hur en del ”stadsbor” tänker och inte förbereder sig. En del handlar i stort sett varje dag och har nästan inget alls hemma… Jag har köpt hem fler frön, men ska så fjolårets inköpta frön och försöker lära mig att ta frön så mycket som möjligt.
      Lycka till i både odling och förberedelser för framtiden! =)

      Gilla

Lämna en kommentar