Semester och mat på världsmarknaden

Jag har haft semester (någon vecka till) och har njutit av att arbeta hemma, i stället för borta. Vi har hunnit med att måla garagelängan, odla en del, umgås med släkt och vänner och just nu håller vi på att renovera ”gästrummet” som ska bli vårt nya sovrum. Vårt gamla sovrum ska bli vårt kontor och vårt nuvarande kontor kommer att bli vårt gästrum. Hittills har vi rivit bort alla tapeter, idag ska vi måla tak och taklister, sedan spackla väggar och sätta upp nya tapeter. Allt ska helst göras inom 14 dagar av några (vi) som är noviser på området. därefter får vi besök av lite mera släkt…

Vi har väl alla hört att Ryssland vägrat skriva på ett nytt avtal om veteexport från Ukraina och de är upprörda över en brosprängning. Man har till och med anfallit förråd av vete… det lutar åt att det kommer att bli brist på vete på världsmarknaden och vi kommer att få se stora prisökningar. Redan några dagar efter att avtalet gick ut steg vetepriset på världsmarknaden med 8%. Råvarumarknaden.se skriver att Egypten har drabbats hårt av de ökade priserna och har inlett samtal med Förenade Arabemiraten för att söka lån från Abu Dhabis utvecklingsfond för att kunna köpa vete till de högre priserna.

Skörden av det svenska vetet i år blir sämre än vad det var förra året pga torkan som var tidigare i sommar. Enligt lantmännen består höstvetet i vanliga fall av 41% av det totala spannmålsskörden i Sverige och av vårvetet är det 7%. Havre är ca 13% av spannmålsskörden, råg ca 4% och korn ca 30%. Man kan köpa vete och annan spannmål och lagra dem i ca 1 år, men vill man kunna lagra en längre tid och veta att det håller sig på bästa sätt, ska man köpa helt vetemjöl, havre, råg och korn, som man när man behöver det, maler själv i en egen handkvarn. Dessa hela spannmål kan man köpa av en närbelägen bonde, eller av olika småkvarnar runt omkring i Sverige. Jag har brukat köpa av Råberga ekoprodukter, men det finns andra att köpa av också. Jag upplever att om man köper helt vete och mal det själv, blir det inte lika stora problem för gluten för mig. Det har också gjort att jag preppat på mig ett bra med lager av bla helt vete. Det kan dock vara bra att veta att vi i Sverige är självförsörjande på spannmål.

När det är ont om vete blir det högre priser på, eller ont om, bröd, pasta och fikabröd. Det blir dyrare att äta ute, samt gå på café.

Råvarumarknaden.se kan man läsa att Indien tänker strypa exporten av allt sitt vita ris för att dämpa prishöjningar inom landet. Vad jag förstår kommer de att fortsätta exportera basmatiris. Vitt, icke-basmatiris består för närvarande för ungefär 1/4 av Indiens risexport och de är världens största exportör av ris och står för mer än 40% av de globala leveranserna, men levereras enligt Råvarumarknaden främst till länder i Asien och Afrika. Förra året införde Indien en exportskatt på 20% för att försöka motverka försäljning till utlandet. Malaysia har redan infört ransonering på ris.

Enligt jordbruksverket blev förra årets totala potatisskörd 9% mer än 2021 års resultat. Vi får hoppas att den blir ännu bättre i år då det kommer att vara ett större tryck på potatis då både ris och pasta blir dyrare. Dock vet jag att i början av säsongen var det svår torka, men vi får hoppas att det inte påverkar årets skörd alltför mycket.

Råvarumarknaden.se kan man också läsa att i Vietnams största produktionsnav, regionen Central Highlands, har det varit extrema väderförhållanden och man förutspår en sänkning av år 2023 kaffeproduktion med 10-15%. Där odlas framför allt kaffe av typen Robusta. Någon dag tidigare skriver man dock att kaffeproduktionen i Brasilien har återhämtat sig och att kaffet på sikt kommer att gå ned i pris, men konsumenter kanske inte kommer att märka av det förrän i början av 2024.

Jag fortsätter att läsa på Råvarumarknaden.se och de skriver den 20 juli 2023 att priset på kakao har stigit till den högsta nivån på mer än 46 år i London och på mer än 22 år i New York. De skriver också att kakao för närvarande är en av de hetaste jordbruksprodukterna pga produktionsnedgång i den del av Afrika som levererar det mesta av råvaran till chokladtillverkare världen över. Även prognoser om negativt väder framöver drar upp priserna.

Den 14 juli (för ca en vecka sedan) skrev de att svår torka i Thailand kan driva upp sockerpriserna högre. Landet är världens 3:e största sockerproducent. Då torkan inte verkar vara ett kortvarigt problem och i värsta fall kan komma att pågå i flera år, kommer priserna på världsmarknaden att förbli höga.

Enligt en motion till riksdagen 2020/2021 är vi till 50% självförsörjande på mat i Sverige och helt självförsörjande på spannmål, morötter och socker. Danmark är självförsörjande till 130% och Finland till 80%. Även om vi är självförsörjande på spannmål, morötter och socker, innebär det inte att varorna kommer att vara billiga i våra affärer, men det är större chans att har man bara råd så kommer det att finnas tillgängligt i affärer att köpa hem.

Siffror som rör Sverige. En siffra över 100 anger att det finns stor möjlighet till export och en låg siffra att beroendet av import är stort för den varan för att det ska räcka till alla.

Livsmedel2021         2020       1988
Tomat              17%           17%*             25%
Äpple                28%           21%*            20%
Lamm               31%          29%               85%
Gurka                49%          46%*             55%
Nöt                    58%          56%         90%
Potatis                                 94%           110%
Lök                   80%          68%*         55%
Gris                   83%          80%          110%
Fågel                76%          77%           100%
Mejeri               73%          70%          110%
Ägg                    87%           98%           105%
Socker                                 107%          110%
Morötter            97%          92%*          85%
Spannmål        116%         139%          110%

* Avser 2019
Källa: Jordbruksverket, SCB.

Lämna en kommentar