Mediciner från naturen 1

Om man inte har någon bamyl, aspirin eller treo med acetylsalicylsyra, kan man använda sig av älggräs. Två muggar te på det blir som ca en tablett bamyl, aspirin eller treo. Det verkar smärtstillande, febernedsättande och hämmar inflammationer osv.

Riven ingefära med honung kan drickas som ett te. Ingefära är bra mot illamående, kan förhindra och lindra förkylningar, ökar blodflödet i hela kroppen och ökar matsmältningen. Den fungerar också antiinflammatoriskt och kan lindra ledbesvär.

Groblad har sedan tusentals år använts som sårläkande plåster och går också att äta i sallader och kan användas som spenat. Groblad innehåller anti-inflammatoriska, sammandragande och smärtlindrande ämnen och kan användas för att dra ut gifter och stoppa varbildning. Groblad kan också drickas som te mot förkylning och hosta. Deras frön främjar matsmältningen och kan användas som linfrön.

Nypon är något av de mest C-vitaminrikaste växter vi har i Sverige. Den är också antiinflammatorisk och är effektiv mot ledvärk. Det anses vara lika effektivt mot urinvägsinfektioner som tranbärsjuice, det stärker immunförsvaret och på det viset kan förkylningar hållas borta. Studier har visat att nypon bland annat kan sänka blodtrycket.

Man kan torka alla dessa växter för att kunna använda dem året om. Det viktiga är att man lagrar dem i tättslutande burkar på ett svalt och mörkt ställe. Jag har själv torkat dem och dricker dem som te lite då och då.

En reaktion på ”Mediciner från naturen 1

  1. Matte

    Älgörts tinktur har vi gjort hemma som vi sedan hällt upp på,små medecinflaskor.
    1L vodka
    15-20 kvistar med älgört

    Låt dra i spriten inrimsyemperatur 3-5 dagar och sila sedan och häll upp imflaskor.

    Har gett våra barn tre droppar vid feber istället för Alvedon…..

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar