Björk

Man vet att tjälen har gått ur marken när björkarnas trädkronor börjar skifta i grönska och då har också saven rusat upp i trädens stammar. Det finns tre vilda björkarter i Sverige – glasbjörk, vårtbjörk och dvärgbjörk och alla björkarter går att äta och är användbara till många saker.

Det är mest i maj som man hittar C-vitamin i bladen och i saven finns björksocker och små mängder av mineraler, som kalium, fosfor, järn, zink, natrium, kalcium och magnesium.
Ett träd kan ge så mycket som 20 liter sav/dygn men man måste också tänka på att trädet hämmas på sin tillväxt när det tappas på vätska, så ta inte för mycket. Ta saven innan bladen (musöronen) slår ut. Undvik att tappa från samma träd varje år, samt borra ett litet hål när du tappar från trädet. Täpp till hålet efteråt med mossa och en täljd träplugg, så att trädet inte ”förblöder”. Den tappade saven håller i ca 1-2 veckor i kylen, men kan också frysas in.

Löven kan man plocka från det att de späda musöronen slår ut och ända fram till midsommar. Knoppar kan man plocka mellan oktober och maj. Bladen kan torkas eller frysas in. Något man bör veta är att det inte ingår i allemansrätten att tappa sav, skära i bark eller plocka av det, inte heller att ta sprängticka eller att plocka knoppar.

Man kan använda unga björkblad i vild sallad och vild pesto. Det går också att finhacka dem och strössla över sallader, mackor eller på soppor. Man kan också använda björkblad som utfyllnad i paj. Om bladen är för beska, kan  man tillsätta lite socker för att lyfta fram sötman. Mixa björklöv med socker eller salt. Sockret kan sedan användas till vårens bakverk och desserter och saltet kan användas till grönsaker och fisk. Gör juice eller saft av bladen. Något om beskhet – beskan främjar utsöndringen av matsmältningsvätskor i både mun och magsäck och genom det främjas matsmältningen. Det behöver inte vara illasmakande, utan kan ge en god krydda till maten.

Det gröna innerskiktet av innerbarken kan efter att ytterbarken skrapats av, användas som en stärkande, varm dryck. Det kan användas året om, men det är lättast med unga grenar på våren. För att göra drycken – skär strimlad bark i småbitar, koka det i vatten i ca 15 minuter och drick det sedan.

I husapoteket är björklöven bakteriedödande, antiinflammatoriska och milt urindrivande, löser upp njursten, motverkar ödem, samt stimulerar matsmältningen. En infusion på löven hjälper mot urinvägsinfekton, hudproblem, reumatisk värk och som ett utrensande vår-te. Det kan ha bildats slagg i bindväven som gör att kroppen är stel i leder och muskler och som på sikt kan leda till gikt. En kur på björkte löser upp dessa slaggämnen, stelheten minskar och eventuell gikt försvinner. Som kur dricker man tre koppar/dag under två veckors tid. Infusionen (teet) kan också användas som sårrengöring och ansiktsvatten för inflammerad hud.
Eftersom löven innehåller saponiner (tvålämnen), kan man enkelt göra sitt eget schampoo att tvätta håret med, men också tvätta sin tvätt med det. Fyll en PET-flaska hälften med löv och fyll resten med kallvatten och skaka sedan om tills vattnet börjar skumma. Då är det färdigt att användas.

En tinktur består av både alkohol och örter. Man fyller en burk till hälften med torra och rena blad, täcker det med sprit, rör om och skakar för att undvika luftfickor och låt det dra i 3-4 veckor och skaka burken varje dag. Därefter silar man det och förvarar vätskan mörkt. Ta ca 0,5-1 tsk björktinktur/dag. Häll den i ett glas vatten, rör om och drick.

Genom att lägga rena och torra blad (färska eller torkade) i en glasburk och hälla på olja (oliv- eller rapsolja) gör man en örtolja. Låt det stå ljust i ett par veckor och skaka burken varje dag så att det inte kommer syre till den för att motverka att det möglar. När det är färdigt silar man oljan och förvara det svalt. Reumatiska besvär blir lindrade genom björkolja.

På en del björkar kan man också hitta sprängtickor. Det är en svamp som livnär sig på kolhydrater som finns lagrade i trädet. Dess ryska namn är chaga. Chaga är mycket känd för att innehålla fler antioxidanter än någon annan råvara och har rykte om sig att kunna stärka immunförsvaret, minska stresspåverkan, hjälpa matsmältningen, hjälpa vid utmattning och öka koncentrationsförmågan. Eftersom det inte ingår i allemansrätten att plocka en sprängticka, måste man först få tillstånd av ägaren att plocka den (om man redan äger mark med björk med sprängticka är det inga problem). Det är viktigt att vara försiktig när man plockar den, så att man inte skadar trädet. Använd en yxa, kniv eller såg.

Om du vill prova på chaga-te, men inte har tillgång till din egen sprängticka, kan man köpa den i olika hälsokostaffärer som till exempel ClearlifeLifebutiken och apotea.se

Om du vill veta mera om chaga:
Chaga / sprängticka – kungen av medicinska svampar
Svensk hälsokost – Chaga, den hälsosamma svampen

Källa:
Vildvuxet – mat och huskurer från naturen, Lisen Sundgren
Örtte & huskurer, Mette Bohlin & Eva Robild
Skogsskafferiet – björk

Matrecept på björk:
Skogsskafferiet

 

Lämna en kommentar