Skyddsrum och mat vid kris

Där jag bor har det varit många renoveringar och det byggs också mycket nytt. För att kunna bygga nya lägenheter har de tagit bort en massa gamla skyddsrum och jag är tveksam till om det verkligen byggs nya. Jag har varit ute på en skyddsrumskarta över Sverige där man kan hitta skyddsrum i närheten av där man bor och insett att den faktiskt inte är särskilt uppdaterad och att där det enligt kartan ska finnas skyddsrum i mitt närområde faktiskt inte finns längre, även om en del skyddsrum fortfarande finns kvar. Då kan man börja undra över hur det är på andra ställen i Sverige, finns det många färre skyddsrum än vad man egentligen tror?

Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredsskap) ska det finnas drygt 65000 skyddsrum i Sverige med plats för ca 7 miljoner människor. Vi är nu ca 10 miljoner invånare i Sverige och det renoveras och byggs mycket i många städer. Hur har det gått för alla skyddsrum där det sker, finns de fortfarande kvar eller byggs det nya? Om de finns kvar, hur ändamålsenliga är de, kan de fortfarande användas som skyddsrum, har de underhållits? Jag vet inte, men det är kanske något man måste ta reda på och det borde vara var och ens skyldighet att veta vart man ska gå om något händer och man ska söka skydd. Sedan hoppas jag också att varje kommun börjar informera sina innevånare mer om detta för att ingen osäkerhet ska råda och det så fort som möjligt. Måste erkänna att jag själv ännu inte frågat ut kommunens ansvariga i denna fråga, men det är nog dags för det.

Nu till något annat…

Många tidningar har den senaste tiden börjat skriva om Sveriges dåliga matberedskap vid någon sorts kris, som till exempel vid stora elavbrott, krig osv. En del har tydligen börjat vakna upp med att det bara tar ca en vecka och sedan finns det ingen mat att få tag på och har man inte preppat mat och har det hemma får man börja svälta, alternativt gå ut på plundringståg.

Dagens Samhälle har en debattartikel ”Sverige snabbt utan mat vid en kris” som är mycket läsvärd. En svensk prepper har skrivit Sagan om varför du går hungrig. Många prepperbloggare tar upp detta och allvarligt talat tycker jag att det börjar kännas så tjatigt att hela tiden behöva ta upp det här. Ibland undrar man faktiskt om många svenskar är för avtrubbade,  tröga och helt enkelt dumma och inte kan tänka själva. Kanske att för många har haft det för bra för länge… ja, ni märker ju hur ilsken och upprörd jag blir över det här. Tycker egentligen att något så här självklart borde de flesta vara medvetna om och göra något åt, men nej då, ”det kan inte hända mig”, ”det har aldrig varit så tryggt som nu”, ”staten kommer att hjälpa till om något händer” osv. Man kan bara hoppas på att fler börjar vakna upp och inse att det inte är något suspekt att börja preppa mat och vatten för att klara sig om något händer. När elen går och vattnet inte fungerar kan man vara glad att man varit förutseende nog att förbereda sig. Om man blir arbetslös och drar in mycket mindre pengar till hushållet kan man definitivt vara glad om man har ett lager mat man kan ta av då och då. När jag och min man hade som minst inkomst i några år beroende på bland annat arbetslöshet, var det en stor välsignelse att ha samlat på sig mycket mat i både frys och skafferi. Jag tror inte att vi hade klarat oss så bra annars. Man kan väl säga att det helt enkelt är en väldigt bra försäkring att preppa mat och vatten ifall något händer framöver. Precis som man har en försäkring mot brand, stöld, olycksfall osv.

Vet du var ditt närmaste skyddsrum ligger och har du tillräckligt med mat och vatten om något händer?

 

2 reaktioner på ”Skyddsrum och mat vid kris

 1. Camilla Andersson

  Ja man häpnar över hur naiva en del människor är. Jag jobbar inom transportbranschen och jag vet hur skört systemet är, några dagar med riktigt dåligt väder och snö skulle stoppa mycket.
  Men kanske en del har fått en tankeställare i och med det kalla vädret kring Medelhavet som gjort att det blivit brist på färska grönsaker och att de stigit i pris? Man kan ju hoppas 🙂

  Liked by 1 person

 2. Jag bor i en gammal bostadsrätt (från 55) och i mitt hus finns ett skyddsrum..
  som de kallar det. Någon gång på 90-talet så fick vi order om att skyddsrummet
  skulle tömmas på inventarier. Det slängdes papptoaletter, mat, medicinska saker, plåster, gasbinda och annat. De cementerade igen små ingångar där man kunde komma från hus A till hus B eller vice versa. Varför har jag inte en aning. Därefter gjordes en inspektion att allt såg bra ut, klart det gjorde det för allt var ju tomt.
  Idag används skyddsrummet av en boende i huset, han är biodlare och har alla
  sina tillbehör där.
  Skyddsrummet är låst med ett extra lås som bara den boende har nyckeln till.
  Vi hade också något utanför huset som vi kallade för gasfång när jag var liten, inte en aning om vad det var men man kunde klättra ut eller in den vägen och hamnade i ett pyttlitet utrymme innan man kom in i själv skyddsrummet.

  Nu tror jag ju inte att ett skyddsrum spelar roll när det verkligen händer men det är ändå märkligt att de tar så lätt på hur det sköts.

  Jag har kontaktat MSB och bett att få information om vårt skyddsrum, jag fick då hemskickade bilder från när de var här och inspekterade. Bilderna visade skyddsrummet där väggarna var fulla med hyllor som en ännu tidigare boende hade satt upp. Det fanns knappt plats för en familj om det skulle hända något.

  Det var lite tankar om hur det ser ut hos mig.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s